Witam, do końca tego roku planuje zakup auta.
Środki finansowe to około 10 tyś PLN. Dodam iż nigdy nie kupowałem auta więc proszę o poradę. Roczny przebieg będzie oscylował w granicach 20 - 25 tyś km. Myślałem nad seatem ibizą II FL z 2001 1.4 benzyna, jednak nie jestem do tego wyboru przekonany. Założenia to małe spalanie, niskie koszty utrzymania, nie musi być to demon prędkości.
Może ja się wypowiem, bo miałem doświadczenie z ibizą.
Ja miałem co prawda 1.4 8v, a w fl jest już to nowsze, ale i tak co 1.4 to 1.4
Auta sa ogólnie ok, lubi ruda je z tyłu na nadkolach łapać
ogólnie polecam, większość fantów z polówki, wiadomo wszystko grupa vag
silnik 1.4 nie pali az tak mało, jezeli chce się jezdzic dynamicznie, lubią gaz
radoszczak, a nie wolisz jednak fabii? Niby to samo, ale jednak w seacie są nieco gorsze plastiki (moim zdaniem przynajmniej), za to nieco bardziej atrakcyjny design...
sorry ale fabia a ibiza to mają mniej wspólnego niż choćby polo z ibizą. Nie chodzi mi o mechanikę ale ogólnie o proporcje...
fabia większa jest. Fakt, ze z tym silnikiem dostaniesz w tej cenie fabię. Ojciec miał 8 lat 1.4mpi z salonu bralismy i dobry silnik, wytrzymałe auto(a dostawała w dupę trochę bo tata listonoszem na terenach wiejskich był).
A co do tego że gorsze plastiki to się nie zgodzę. hiszpanie dosyć dobrze je montowali, ja miałem ibize 2 po 1 lifcie (na szerokich zdesiach) w środku była idealną kopią polo 6n, wszystko to samo, jedynie boczki drzwi inne
Cóż, nie miałem na myśli wyglądu czy sposobu zagospodarowania wnętrza, ale mechanicznie to to samo jest, jeśli chodzi o wymiary zewnętrzne, rozstawy i takie sprawy, to też różnice nie są duże... Silniki i główne podzespoły też są identyczne.
Co do wnętrza, to brat ma fabię 1, a w dalszej rodzinie też mieli ibizę i tam wszystkie plastiki się wycierały, coś się łuszczyło, ogólnie nie sprawiało to dobrego wrażenia... Ale może to tylko pojedynczy przypadek albo Ty inaczej eksploatowałeś ten samochód.
U mnie co prawda przebieg będzie spokojnie ze 3-4 razy mniejszy, jak Twój, ale u mnie wybór padł na lanosa. Zawsze trochę pieniędzy zostało w kieszeni i musiałem obejść się smakiem klimy lecz póki co jestem bardzo zadowolony.
Komentarz